Ime *
Prezime *
Kontakt telefon *
Email adresa *
Željeni datum pregleda *
Željeno vrijeme pregleda *
Potreban Vam je pregled *
Napomena

Ultrazvučni pregled dječjih kukova

Zašto moje dijete treba ultrazvuk kukova?

Ultrazvučni pregled dječjih kukova ubraja se u redovne preglede novorođene djece sa ciljem pravodobnog otkrivanja određenih nepravilnosti u razvoju kukova. Tijekom same trudnoće i razvoja dječjih kukova čašica zdjelice bi trebala kompletno natkrivati glavu bedrene kosti. U 2-4% novorođene djece čašica ne razvije i ostane „plitka“ (displastična) što kod dijela te djece uzrokuje da glava iskoči iz čašice, bude dislocirana. Prije uvođenja ultrazvučnog probira kod takve djece zaostali bi deformiteti kuka uz velika skraćenja noge, s posljedičnim šepanjem i razvojem boli u kuku. Većina te djece bila bi podvrgnuta raznim velikim operacijskim zahvatima radi pokušaja uspostavljanja normalnih anatomskih odnosa zgloba kuka u svojoj ranoj životnoj dobi. Takvi zahvati osim što su bili vrlo traumatični za djecu (i roditelje) često nisu davali dobar rezultat te su djeca imala probleme s kukovima i kasnije u svom životu. Danas, ukoliko se pravodobno otkrije problem u razvoju dječjih kukova, samo se stanje rješava u pravilu konzervativno, neoperacijski s gotovo 100% uspješnosti. Naime, kosti djetetovog kuka unutar prvih 3 mjeseca života posjeduju veliku mogućnost remodelacije koja se postiže primjenom određenih ortoza, najčešće Pavlikovih remenčića. Svrha tih pomagala je držanje slabo razvijenog kuka u položaju koji je potreban za njegovo izlječenje. Kako dijete odrasta, mogućnost neoperacijskog liječenja se smanjuje pa je iznimno važno dovoljno rano otkriti razvojni problem kuka kako bi uspješnost liječenja bila što veća.

Ultrazvučni pregled dječjih kukova

Kako izgleda ultrazvučni pregled kukova?

Za pregled se ne treba posebno pripremati. Dođite u dogovoreno vrijeme i sa sobom ponesite rezervne pelene te hranu ukoliko dijete ne dojite. Po dolasku u našu polikliniku liječnik će u kratkom razgovoru s Vama uzeti potrebne podatke, a potom klinički orijentacijski pregledati cijeli sustav za kretanje Vašeg djeteta, a posebno kukove. Na kraju će liječnik i ultrazvučno pregledati kukove Vašeg djeteta. Ultrazvučni pregled je apsolutno siguran i bezbolan za Vaše dijete te kratko traje. Na osnovi mjerenja određenih vrijednosti ultrazvučnih snimaka kukova Vašeg djeteta utvrditi će se ima li Vaše dijete problem s kukovima. Ukoliko se pokaže da postoji problem u razvoju kukova Vašeg djeteta liječnik će preporučiti odgovarajuće liječenje i način praćenja tog liječenja. U većini slučajeva je nošenje Pavlikovih remenčića kroz nekoliko mjeseci dovoljno za uspješno liječenje slabije razvijenih, displastičnih kukova.


Ovakav ultrazvučni pregled kukova preporuča se učiniti unutar prva 3 mjeseca života djeteta. Idealno vrijeme za pregled je između 6. i 8. tjedna života, jer je tada najbolje i najuspješnije započeti s neoperacijskim liječenjem razvojnog poremećaja kuka, ako za tim postoji potreba. U poliklinici Ortohem dobit ćete sliku kukova Vašeg djeteta s detaljnom analizom uz pojašnjenje i zaključak obavljenog pregleda. Veselimo se Vašem dolasku!

Ultrazvučni pregled dječjih kukova